Concentratie, rust en saamhorigheid bevorderen met muziek

Concentratie, rust en saamhorigheid verhogen in het onderwijs

Of de hersenen aan het werk zijn of in rust kan gemeten worden met hersengolven. Het is een soort toon, een frequentie net als muziek.

Onder andere het herseninstituut onderzocht de werking van de hersengolven. Deze zijn onderverdeeld in verschillende frequenties met bijbehorende namen:

  • delta-golven (0,5 -4 Hertz), diepe slaap
  • thèta-golven (4-8 Hertz), vlak voor het wakker worden of in slaap vallen, brengt creatieve denkprocessen op gang en bevordert rust.
  • alfa-golven (8-12 Hertz), ontspannen. Zeer geconcentreerd. In deze toestand leer je het best en verwerk je informatie het snelst.
  • bètagolven (16-38 Hertz), (hyper)activiteit, je bent bezig en de aandacht is buiten jezelf. Je kan zelfs in een stresssituatie zijn. Je kunt goed oplossingen verzinnen voor een acuut probleem.

De Alpha golven en Beta golven kun je in de hersenen opwekken door muziek. Op Spotify of soundcloud zijn diverse gratis af te luisteren muziekstukken te vinden die deze hersengolven activeren en daarmee de leerprestaties vergroten in de klas als er geconcentreerd gewerkt moet worden, door te zoeken op alpha golven of alpha waves.

 

Zo zijn er ook andere frequenties van muziek die een bepaald gevoel oproepen.

Al de volgende muziekstukken geven een gevoel van rust, en daarnaast geeft

De muziekgolven beïnvloeden dus de hersengolven, maar dat niet alleen. De muziek beïnvloedt ook water. En aangezien ons lichaam voor meer dan 60% uit water bestaat, beïnvloedt het dus ons op meerdere niveau’s fysiek, maar ook emotioneel. Hier het wetenschappelijke onderzoek van dr Masaru Emoto

Luistert uzelf en oordeel wat het met u doet….