Concentratie, rust en saamhorigheid bevorderen met muziek

Concentratie, rust en saamhorigheid verhogen in het onderwijs

Het is niet altijd eenvoudig voor kinderen om geconcentreerd te werken of om een rustige sfeer in de klas te creëren. Een hulpmiddel hierbij kan zijn de dag starten of afsluiten met rustige muziek, al dan niet te beluisteren met je ogen dicht. Of deze muziek op de achtergrond aan te zetten bij zelfstandig werken, uiteraard niet te hard. Muziek heeft namelijk invloed op hersengolven en hersengolven hebben weer direct te maken met gevoel en emotie.

Deze hersengolven zijn meetbaar. Het is een soort toon, een frequentie net als muziek. Die frequenties worden uitgedrukt in Hertz.

Onder andere het herseninstituut onderzocht de werking van deze hersengolven. Deze zijn onderverdeeld in verschillende frequenties met bijbehorende namen:

  • delta-golven (0,5 -4 Hertz), diepe slaap: die wil je niet hebben in je klas!
  • thèta-golven (4-8 Hertz), vlak voor het wakker worden of in slaap vallen, deze golven brengen creatieve denkprocessen op gang en bevorderen rust.
  • alfa-golven (8-12 Hertz), brengen je in een ontspannen gevoel. Je kunt je makkelijk concentreren. In deze toestand leer je het best en verwerk je informatie het snelst.
  • bètagolven (16-38 Hertz), (hyper)activiteit, je bent druk en verhit bezig en de aandacht is buiten jezelf. Je kan zelfs in een stresssituatie zijn. Je kunt in deze staat wel goed oplossingen verzinnen voor een acuut probleem, een noodgeval. Het is de vecht of vluchtmodus. Vermijdt deze muziek in je klas.

De Alpha golven en Beta golven kun je in de hersenen opwekken door muziek op die bepaalde frequenties. Op Spotify of soundcloud zijn diverse gratis af te luisteren muziekstukken te vinden die deze hersengolven activeren en daarmee de leerprestaties vergroten in de klas, door te zoeken op alpha golven of alpha waves.

 

Zo zijn er ook andere frequenties van muziek die een bepaald gevoel oproepen.

Al de volgende muziekstukken geven een gevoel van rust, en daarnaast geeft

De muziekgolven beïnvloeden dus de hersengolven, maar dat niet alleen. De muziek beïnvloedt ook water. En aangezien ons lichaam voor meer dan 60% uit water bestaat, beïnvloedt het dus ons op meerdere niveau’s fysiek, maar ook emotioneel. Hier het wetenschappelijke onderzoek van dr Masaru Emoto

Luistert uzelf en oordeel wat het met u doet….