All lives matter- discriminatie heeft geen kleur

Wat leven we in een roerige tijd. Prachtig enerzijds om te zien dat eeuwenoude wonden van slavernij naar boven komen om in het collectieve systeem geheeld te worden. En Verdrietig anderzijds, omdat het doorslaat naar blinde haat die meer verwoest dan ons lief is. Terwijl we het werkelijke punt compleet lijken te missen. Het punt dat we in opstand moeten komen tegen onrespectvol gedrag en oneerlijke verdeling van macht en middelen. En DAT HEEFT HELEMAAL GEEN KLEUR.

 

Er wordt werkelijk waar hier in Rotterdam een discussie gestart over de naam veranderen van De Witte de Withstraat. Slaan we dan de plank niet helemaal mis?

 

Hier om de hoek zit een school. Met 31 nationaliteiten. Waar een kindje van zeven gepest wordt omdat ze niet in Allah gelooft. Discriminatie heeft geen kleur. Het punt is dat we onze kinderen moeten leren en vóórleven dat ieder standpunt een eigen waarheid is. Dat het oké is om verschillend te zijn. Omdat we complementair zijn. Niet het één is beter dan het ander. Wit is niet beter dan zwart. En zwart is niet beter dan wit. Jezus is niet beter dan Allah. En ook niet andersom. Het is alleen iemand anders die je bewondert. Of helemaal niet.

 

We leven in een maatschappij waar in een verzorghuis een blanke jongvolwassen patiënt wordt geslagen totdat ze in het ziekenhuis belandt door een blanke verzorger die roept dat “Dit de nieuwe standaard is hoe er met manische aanvallen omgegaan zal worden.” Dit onrecht heeft helemaal geen kleur.

 

We leven in een land waar criminelen vrij hand hebben omdat als er geen ‘heterdaad’ is, het aanklagende slachtoffer nagenoeg geen poot om op te staan heeft en de dader weer vrij op straat loopt. Terwijl er in andere landen de politiestaat zover het normale leven in zijn greep heeft dat er mensen een maand in de cel belanden omdat ze naast de ‘verkeerde’ persoon op straat lopen.

Dit gaat om machtsmisbruik in het algemeen. Om regels die er gemaakt zijn die niet beschermen of bevrijden maar de mensheid in een wurggreep hebben.

 

We leven in een anderhalve meter samenleving gecreëerd om ouderen en chronisch zieken te beschermen waarvan ik er velen zie die zich van geen enkele regel iets aantrekken. Omdat ze naar eigen zeggen liever doodgaan dan zonder sociale contacten of werk te moeten leven. Dit gaat over het nemen van eigen verantwoordelijkheid en beschikken over eigen keuzevrijheid. Een vrijheid die er op dit moment voor niemand is ongeacht onze eigen mening over wat goed of juist is.

 

We hebben met elkaar de gedeelde verantwoordelijkheid om de IC voor iedereen beschikbaar te houden. En toch zijn er volwassen zieke mensen die niet thuisblijven.

 

Aan de andere kant van deze zelfde wereld zijn er landen waar geen sociaal vangnet is zoals in Nederland. Daar gaan er mensen dood van de honger of komen op straat te leven door het platleggen van de wereldwijde economie en daardoor de complete stop op inkomsten. Waarom mogen overheden en staatshoofden daardoor kiezen wie er sterft en wie niet? Niet de ouderen en de zwakkere, maar de arme mensen. Dit soort discriminatie heeft toch helemaal geen kleur?

 

Wereld wordt wakker. Stop met het misslaan van de plank en elkaar afsabelen in social media.

Als je in opstand wil komen, KIES DAN GEEN KLEUR. Maar zeg ALL LIVES MATTER. Kom in opstand tegen onterechte regels waar het jou persoonlijk raakt en je ook van directe invloed kunt zijn door je stem te laten horen.

 

Laten we met zijn allen onze kinderen vóórleven wat inclusiviteit en respect betekent. Door te beginnen bij te kijken wat we kunnen verbeteren aan onszelf. Want alleen dan maken we een stap naar een betere wereld.