21 e eeuwse vaardigheden in nieuw Onderwijs Curriculum

In het nieuwe Curriculum zijn de 21e eeuwse vaardigheden terug te vinden onder de noemer Brede Vaardigheden en worden geïntegreerd gevraagd in alle Themagebieden.

Het onderdeel Digitale geletterdheid is losgekoppeld en een eigen Themagebied geworden. ICMW; Ik Creëer Mijn Wereld, integreert het in het themagebied Burgerschap en Digitale Geletterdheid. Veel methodes van zaakvakken integreren deze vaardigheden in de uitwerking, maar ICMW; kiest voor meer diepgang door ook in te gaan op basisovertuigingen, die emoties, zelfvertrouwen en gedrag dus ook de vaardigheden beïnvloeden. Want hoe kun je creatief een oplossing verzinnen, als je van nature faalangstig, zeer (zelf)kritisch en misschien ook niet assertief genoeg bent? Dus zelf niet gelooft dat je het in je hebt om zelf iets te kunnen oplossen? Of hoe kun je echt goed samenwerken, als je niet voor je eigen mening op durft te komen, of als je juist moeite hebt anderen ruimte te geven? Als jij je nooit afvraagt wat jouw sterke kanten of gedragsvoorkeuren zijn en welke taken dus echt bij jou passen? Daarom integreren wij dat houdingsaspect.

Ook gaan wij de diepte in bij Communicatie, Persoonsvorming en Maatschappelijke Vorming. Want als docent bent u allround, maar Communicatie, Persoonsvorming (coaching/psychologie) of Groepsvorming, Maatschappelijke Vorming of samenwerken (sociologie / gedragsdeskundige) zijn vakgebieden op zich. Wij zijn van mening dat sommige vaardigheden niet alleen aan te leren zijn door het maar ‘te doen’. Soms moet je eerst begrijpen hoe en waarom. Daarom krijgen de kinderen ervaringsgerichte kennislessen over gedrag en leren ze te werken met positief denken. Voor de docent is in de online leeromgeving iedere les altijd voorzien van de benodigde achtergrondinformatie over de didactiek; Hoe en waarom het werkt.

Wilt u meer weten over de 21e eeuwse vaardigheden en waarom het helemaal niet zo nieuw hoeft te zijn? Maar waarom het wel vernieuwend kan worden? En welke diepgang er op het houdingaspect bedoeld wordt?

Vraag dan nu de gratis mini cursus 21e eeuwse vaardigheden hier aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.